میخواهیم درباره اینکه چرا سماور گازی صدا میده صحبت کنیم، زیرا سر و صدای سماور زمانی که روشن است و یا حتی زمانی که روی شمعک قرار دارد برای بسیاری از افراد آزاردهنده است و اغلب با این سوال مواجه میشوند. سر و صدای سماور گازی یک امر کاملاً رایج است و تقریباً تمامی کسانی که در منزل خود از سماور استفاده میکنند با این چالش به همراه هستند.
سر و صدای سماور خصوصا مواقعی که فقط شمعک روشنه
بسیاری از ما تاکنون بارها و بارها از خود پرسیدهایم که چرا سماور گازی صدا میده و دلیل اصلی این سرو صداهای آزاردهنده چیست؟ باید گفت که سروصدا سماور گازی یک امر کاملا رایج و طبیعی است، و علت خاصی ندارد. به عبارت دیگر سروصدای سماور به دلیل وجود ایراد و خرابی در آن نیست، بلکه ناشی از فعل و انفعالاتی است که در حین افزایش دمای مولکولهای آب ایجاد میشود.
به همین دلیل حتی زمانی هم که شمعک سماور روشن است، صدای آن به گوش میرسد. البته ناگفته نماند زمانی که شعله شمع سماور زیاد باشد، سروصدای آن نیز بیشتر میشود. پس زمانی که سماور روی شمع قرار دارد با استفاده از پیچی که در زیر آن است میتوان شعله را کم کرده و از این طریق میزان سروصدای آن را کاهش داد.
در واقع پیچ یا دکمه شمعک شرایطی را فراهم میکند که ما بتوانیم با چرخاندن آن به سمت راست و یا چپ دمای شمعک را بر اساس نیاز خود تنظیم کنیم. البته چرخاندن پیچ شعله با دست امکانپذیر بوده و برای اینکار نیاز به پیچگوشتی نیست.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید سماور گازی
صدایی که از قوری یا سماور در حال جوش بلند میشه ناشی از چیه؟
در رابطه با اینکه چرا سماور گازی صدا میده باید گفت که دلیل عامل فوق ایجاد پدیده کاویتاسیون در هنگام روشن بودن سماور یا قرار گرفتن قوری روی حرارت است. به عبارت دیگر قبل از روشن کردن سماور و یا قرار دادن آن روی شمع دمای آب داخل آن در تمامی قسمتها تقریباً یکسان است. اما زمانی که سماور روشن میشود، دمای آن دسته از مولکولهای آب که در قسمت پایین سماور قرار دارند بالا میرود و سپس منجر به تبخیر مولکولهای مجاور میشوند. به همین دلیل قبل از به جوش آمدن آب در داخل سماور حبابهای ریزی ایجاد میشود.
از آنجایی که حبابهای ریزی در مقایسه با مولکولهای آب وزن سبکتری دارند، در قسمت بالای سماور و سطح آب به حرکت درمیآیند. منتهی باید گفت که عمر حبابها بسیار کوتاه است و هر حباب فقط حدود یکهزارم ثانیه دوام میآورد و پس از ایجاد خیلی زود از بین می روند.
زیرا حبابها پس از جدا شدن از سطح سماور، خود را به مولکولهای آب موجود در بالای سماور میرسانند و از آنجایی که مولکولهای سطح آب دمایی پایینتر از حبابها داشته و هنوز به نقطه جوش نرسیدهاند، به محض برخورد با حبابها آنها را از حالت گاز به حالت مایع درمیآورند. دمای حبابها پس از ترکیدن و تبدیل شدن به مایع ۷۰۰ برابر کم شده و حجم آنها کاهش پیدا میکند. کاهش ناگهانی حجم و دمای حبابهای داخل سماور منجر به ایجاد ضربه در آب و در نتیجه سروصدا میشود.